Een tunnelnagel is een nagelafwijking waarbij de nagel een abnormale, tunnelvormige groei vertoont. In plaats van plat en recht te groeien, buigt de nagel zich als het ware naar binnen en vormt een soort tunnel of groef in het nagelbed.

Tunnelnagels kunnen aangeboren zijn of zich in de loop van de tijd ontwikkelen als gevolg van verschillende factoren, waaronder genetische aanleg, letsel aan de nagelmatrix (het deel van de nagel onder de huid waar de nagel begint te groeien), of bepaalde medische aandoeningen.

Deze nagelaandoening kan ongemak veroorzaken en soms leiden tot ingroeiende nagels. Mensen met tunnelnagels kunnen problemen ervaren bij het knippen en verzorgen van hun nagels.

Behandeling voor tunnelnagels kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan het vijlen of bewerken van de nagel helpen om de tunnelvormige groei te verminderen. In ernstigere gevallen kan een deel van de nagel verwijderd worden om de nagelgroei te corrigeren. Dat deel wordt dan opgevuld met sculpture gel. Met de gel wordt er een nieuwe nagel gecreëerd. De gel hardt uit onder een LED-lamp en blijft gemiddeld 6 weken zitten. Veelal zijn er meerdere behandelingen nodig om de nagel te herstellen.